Sök:

Sökresultat:

1692 Uppsatser om Gemensam förstćelse - Sida 1 av 113

Problem och funktion hos gemensam litteraturlÀsning och litteratursamtal

Denna uppsats behandlar gemensam litteraturlÀsning och litteratursamtal. Syftet var att utreda litteraturlÀsningen och litteratursamtalets funktion och möjliga svÄrigheter i undervisningen. Sammantaget pekar resultatet i studien pÄ att lÀrarna uppfattar den kÀnslomÀssiga och personliga utvecklingen, som den primÀra funktionen i arbetet med gemensam litteraturlÀsning och litteratursamtal. Vidare ansÄg lÀrarna att skillnaden i elevernas lÀskapacitet och svÄrigheterna att skapa ett givande litteratursamtal Àr de största svÄrigheterna vid anvÀndandet av gemensam litteraturlÀsning och litteratursamtal..

Gemensam sÄng En sjÀlvförtroendeboost?: En studie om hur sÄnglÀrare och sÄngelever pÄ gymnasiet, folkhögskola och musiklÀrarutbildning upplever gemensam sÄng

I denna studie granskas hur sÄnglÀrare och sÄngelever pÄ musikestetiska programmet, folkhögskola samt högskola ser pÄ sÄngfenomenet gemensam sÄng och hur de upplever undervisningsformen samt vad denna kan göra för elevens sjÀlvförtroende. Studien genomfördes med hjÀlp av 13 stycken kvalitativa intervjuer dÀr informanterna var i blandade Äldrar och hade olika erfarenheter av gemensam sÄng. För högskola samt folkhögskola finns inga styrdokument att förhÄlla sig till i Àmnet, dÀremot har vi lÀst igenom styrdokumenten för gymnasieskolan och kopplat dessa till den gemensamma sÄngen.Vi fann att samtliga sÄnglÀrare anser att gemensam sÄng Àr en god undervisningsform för att stÀrka elevernas sjÀlvförtroenden. De anser Àven att undervisningsformen gynnar elevernas personliga och musikaliska utveckling, genom att vÄga stÄ framför andra samt att bÄde ge och ta konstruktiv kritik. BÄde sÄnglÀrarna och eleverna anser att gemensam sÄng var ett viktigt komplement till den individuella sÄngundervisningen för att utvecklas och bli bÀttre pÄ sitt instrument.

LÀrares gemensamma lÀrande : En kvalitativ intervjustudie av lÀrares uppfattningar kring samverkan och en gemensam handlingsarena

Studien ?LÀrares gemensamma lÀrande - En kvalitativ intervjustudie av lÀrares uppfattningar kring samverkan och en gemensam handlingsarena? har syftet att öka kunskapen om betydelsen av lÀrares möjligheter till att se varandra i handling och Àmnar besvara följande frÄgestÀllningar; Hur formas, upprÀtthÄlls och utvecklas samverkan mellan lÀrare?, Vilken betydelse utgör en gemensam handlingsarena för lÀrares samverkansstrategier? Den hÀr studien utgÄr frÄn teorin om det kollektiva lÀrandet. Denna teori innehÄller tre typer av samtal; berÀttandet, det gemensamma reflekterandet och det gemensamma intentionsskapandet, som i denna studie ses som villkor för att nÄ upp till ett kollektivt lÀrande. Teorin har vidareutvecklats genom ett införande av begreppen ?nÀtverk? och ?gemensam handlingsarena? som för den hÀr rapporten eventuellt kan ses som ett fjÀrde villkor för ett kollektivt lÀrande.

Sjung ut!: En studie i hur enskild- och gemensam sÄngundervisning anvÀnds i gymnasieskolan idag.

I denna studie undersöks huruvida sÄngundervisningen, bÄde enskild och gemensam, anvÀnds i gymnasieskolan idag. Vi vill Àven utforska hur sÄngundervisningen förÀndrats i och med införandet av den nya lÀroplanen Gy11. Vi ser det som viktigt att vi som snart utexaminerade sÄngpedagoger har insikt i hur undervisningen bedrivs i skolan idag, samt att vi Àr uppdaterade kring den nya betygsskalan och texten i Gy11.Vi har gjort Ätta kvalitativa intervjuer med bÄde lÀrare och elever pÄ tre olika gymnasieskolor. LÀrarna har svarat att den nya lÀroplanen har underlÀttat sÄngundervisningen pÄ olika sÀtt, bland annat genom att förtydliga och konkretisera mÄlen för de olika momenten som ingÄr i Àmnet sÄng för gymnasieskolan. De beskriver Àven för- och nackdelar med att undervisa i sÄng bÄde enskilt och gemensamt.

Möjligheten till grÀnsöverskridande resultatutjÀmning i förslaget om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas inom EU (CCCTB)

EU har under lÄng tid sökt lösa de problem som finns pÄ den inre marknaden avseende direkt beskattning. En rad riktade ÄtgÀrder har förverkligats genom praxis. JÀmte riktade ÄtgÀrder har Àven kommissionen arbetat med en lÄngsiktig lösning dÀr bolag ska ges möjlighet att anvÀnda sig av en gemensam bolagsskattebas för hela unionen. Den 16 mars 2011 presenterade kommissionen slutligen ett förslag till direktiv om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas. .

En gemensam europeisk civillag ur ett svenskt perspektiv

I Europa pÄgÄr det ett projekt som har till uppgift att ta fram lagtextförslag till en gemensam europeisk civillag. Syftet med denna uppsats Àr att försöka förutspÄ hur Sverige skulle pÄverkas av denna civillag. Materialet till uppsatsen Àr frÀmst hÀmtat frÄn aktuella artiklar och Internet men viss litteratur har ocksÄ hittats, trots att projektet inte Àr slutfört. Denna uppsats Àr inte uttömmande inom omrÄdet utan det Àr förÀndringarna i stort som behandlas. Vi anser att Sverige behöver engagera sig mer för att kunna pÄverka utgÄngen av projektet.

Interoperabilitet mellan mark- och flygstridskrafter : En nulÀgesanalys av Försvarsmaktens styrande och inriktande dokument utifrÄn Michael Codners och Ingvar Sjöbloms interoperabilitetsteori

Den svenska Försvarsmakten brukar frÄga sig om den Àr tillrÀckligt interoperabel för att kunna delta i internationella insatser. En minst lika berÀttigad frÄga borde vara om den Àr tillrÀckligt interoperabel, mellan sina försvarsgrenar, för att kunna genomföra sjÀlvstÀndiga operationer utifrÄn teorin om gemensam krigföring. Den bristande förmÄgan till gemensam krigföring i försvarsmakter generellt och för Sveriges Försvarsmakt specifikt utgör uppsatsens grundlÀggande problem. Genom att anpassa och skapa ett analysverktyg utifrÄn Codners och Sjöbloms interoperabilitetsteori har Försvarsmaktens dokument analyserats för att belysa eventuella svagheter kopplat till gemensam krigföring och nationell interoperabilitet mellan mark- och flygstridskrafterna. Undersökningen visar pÄ svagheter kopplat till den anpassade interoperabilitetsteorin och Försvarsmaktens styrande dokument.

BeslutanderÀtt vid gemensam vÄrdnad: definition av barnets bÀsta, krav pÄ konsensus vid gemensam vÄrdnad samt föreslagen tvistelösningsmodell

Syftet med arbetet Àr att undersöka beslutanderÀtten vid gemensam vÄrdnad samt konsekvenserna av att vÄrdnadshavare inte kan enas i frÄgor som rör barnet. Uppsatsen har genomförts med hjÀlp av traditionell juridisk metod. Det rÀttsliga förhÄllandet mellan barn och förÀldrar stadgas i FB. De senaste lagÀndringarna angÄende vÄrdnad trÀdde i kraft 2006. De nya vÄrdnadsreglerna syftade till att stÀrka barnperspektivet och tydliggöra principen om barnets bÀsta.

FörÀldraskap och gemensam vÄrdnad: Innebörden och de olika vÀgarna dit

Den svenska barn- och förÀldralagstiftningen har till stor del följt samhÀllsutvecklingen men det finns punkter dÀr lagstiftningen kan anses konservativ, bland annat att det görs skillnad mellan gifta och ogifta förÀldrar. Generellt sett finns det ingen anledning att behandla förÀldrar och barn olika, allra helst nÀr barn till ogifta samboende förÀldrar i princip lever ett likadant liv som barn till gifta förÀldrar. Vi har undersökt hur förÀldraskap faststÀlls, vad gemensam vÄrdnad innebÀr och hur förÀldrar fÄr det samt varför ogifta samboende förÀldrar inte jÀmstÀlls med gifta förÀldrar i frÄgorna kring faderskap och gemensam vÄrdnad. Faderspresumtionen för gifta har varit upp till diskussion om det borde finnas kvar eller om det kanske borde finnas en motsvarighet för de som Àr ogifta men samboende. Det har Àven vid ett flertal tillfÀllen tagits upp om det inte borde införas gemensam vÄrdnad för alla förÀldrar per automatik nÀr faderskapet Àr faststÀllt.

Design av gemensam hemleverans via onlinebestÀllning

Den hÀr uppsatsen beskriver ett försök att skapa en webbdesign för gemensam hemleverans av matkassar Ät webbtjÀnsten Mealplanner. Varför det hÀr Àr av intresse Àr för att spara bÄde tid och pengar för företagen som erbjuder tjÀnsten samt för att lÄta kunden skÀra ner pÄ leveranskostnaden. Problemet ligger i att lÄta kunder i ett nÀromrÄde av varandra kunna samarbeta för att uppnÄ mÄlet med gemensamma bestÀllningar och reducerade leveranskostnader. För att lyckas skapa en design som uppfyller en bra funktionalitet anvÀndes beprövad mÄldrivet designarbete framtaget av Kim Goodwin. Resultatet Àr en framtagen design som lÄter anvÀndare samarbeta pÄ webbplatsen genom kontaktmöjligheter och visualisering av varandras bestÀllningsspecifikationer.

Medborgarnas Förtroende för EU : En frÄga om gemensam europeisk identitet?

Den Europeiska Unionen Àr en mÄngfacetterad samling lÀnder med ett brett spektra av historisk bakgrund, geografisk placering och ekonomiska förhÄllanden. I denna uppsats undersöks huruvida en gemensam europeisk identitet kan bidra till en ökad tillit frÄn medborgarna i unionen till EU som institution.Uppsatsens teoretiska underlag bestÄr av tidigare forskning. Denna forskning skapar ett fundament för den statistiska modell som anvÀnds för att besvara frÄgestÀllningen.Med hjÀlp av data samlad ur bland annat Eurobarometerrapporter tar uppsatsen, via multipel linjÀr regression, fram en modell som förklarar förhÄllandet mellan den beroende variabeln ?förtroende för EU? och de oberoende variablerna ?uppfattning av gemensam europeisk identitet?, ?avstÄnd till Bryssel?, ?BNP per capita? och ?antal Är som medlem i EU?.Resultatet visar en koppling mellan en högre grad av upplevd gemensam identitet hos medborgarna i ett land och ett ökat förtroende för EU.Vidare visar modellen ett negativt samband mellan förtroendet för EU och ett stigande vÀrde pÄ var och en av de övriga förklaringsvariablerna. Med andra ord: ju lÀngre avstÄnd till Bryssel, ju högre BNP per capita och ju lÀngre medlemskap i unionen desto lÀgre förtroende kÀnner den genomsnittlige medborgaren för EU..

New Public Management : En förÀndring av offentlig sektors resursanvÀndning

Kritik har riktats mot hur landstingen anvÀnder sina resurser. Kritiken har gjort att landstingen pressats till att förÀndra sin styrning. Studien undersöker utifrÄn ett New Public Management perspektiv vilka ÄtgÀrder landstingen har vidtagit gÀllande vÄrdens inköpsprocess för att möta de ökade kraven. Studien sammanlÀnkar teorier om stordriftsfördelar med New Public Management för att undersöka om landstingets resursanvÀndning kan pÄverkas genom gemensam upphandling. Den empiriska studien bygger pÄ intervjuer frÄn tvÄ olika landsting.

Effektivitet i sikte : Individens upplevelse av delade mentala modeller, gemensam meningsstruktur och kommunikation, som grunden för effektivitet i team

AbstractForskning visar att verksamheter stÀlls inför omfattande arbetsrelaterade problem dÀrverksamheter förlitar sig pÄ team för en effektiv problemlösning. Grunden för effektivitet iteamen föds dÄ teammedlemmarna delar samma vision om det arbete som mÄste utföras.Studiens syfte Àr att fÄ en ökad förstÄelse för skapandet av delade mentala modeller, genomatt undersöka teammedlemmarnas enskilda upplevelse av delade mentala modeller samtcentrala processer som gemensam meningsstruktur och kommunikation i teamets arbete medatt uppnÄ effektivitet. I föreliggande fenomenologiska uppsats har ett team om treteammedlemmar observerats och sedan intervjuats om deras individuella upplevelse avskapandet av delade mentala modeller. Resultaten visar att delade mentala modeller upplevssom viktig och dÀr faktorer som aktivt deltagande, kommunikation och interaktion har storpÄverkan..

Splittring eller samarbete? FörutsÀttningar för EU:s energipolitik gentemot Ryssland

För att öka energisÀkerheten och garantera en rÀttvis och trygg energiförsörjning för alla medlemslÀnder har EU försökt skapa en gemensam energipolitik gentemot Ryssland. I empiridelen av vÄr kvalitativa fallstudie har vi dock kommit fram till att EU-lÀndernas olika relation till Ryssland försvÄrar för EU att hÄlla enad front gentemot Ryssland.Vi har valt att anvÀnda oss av teorierna neofunktionalism och intergovernmentalism för att analysera förutsÀttningarna för en gemensam europeisk energipolitik gentemot Ryssland. Vi har funnit att bÄda dessa teorier hjÀlper till att förklara samarbetets utfall hittills och hur samarbetets framtida förutsÀttningar ser ut.VÄr slutsats Àr att EU kan lyckas med ambitionen om en gemensam energipolitik gentemot Ryssland om fler av medlemsstaterna, speciellt de större och mer inflytelserika, Àr villiga att engagera sig i frÄgan. Om hotet om energibrist skulle bli mer överhÀngande eller om Rysslands beteende i energifrÄgan skulle bli mer oberÀkneligt ökar ocksÄ chanserna för ett lyckat samarbete..

Är gemensam vĂ„rdnad barnets bĂ€sta vid vĂ„rdnadstvister?

Syftet har varit att undersöka hur ?barnets bÀsta? och ?samarbetssvÄrigheter mellan förÀldrar? ska inverka vid beslut om gemensam eller ensam vÄrdnad. Underliggande syfte var att genom tvÄ rÀttsfall visa hur domstolarna tar hÀnsyn till ?barnets bÀsta? och ?samarbetssvÄrigheter mellan förÀldrarna? vid vÄrdnadstvister. Metoden i uppsatsen Àr traditionell juridisk metod, vilket innebÀr att lag, förarbeten, rÀttsfall, praxis och doktrin som Àr relevant för omrÄdet har behandlats.

1 NĂ€sta sida ->